Skip to content
 • Klanten beoordelen ons met een 9.0
 • Voordelige verzendtarieven
 • Betaal vooraf, achteraf of in termijnen
 • 14 dagen bedenktijd
 • Klanten beoordelen ons met een 9.0
 • Voordelige verzendtarieven
 • Betaal vooraf, achteraf of in termijnen
 • 14 dagen bedenktijd

♥ ...TIP: Leuk om mee te bestellen: DIY Burning Sand kaarsen.. ♥

2 producten
2 producten

Haardhout speelt een cruciale rol in het creëren van een warme en gezellige sfeer in huis tijdens koude winteravonden. Of je nu een open haard hebt, een houtkachel of een vuurkorf in de tuin, de keuze van het juiste haardhout is essentieel voor een efficiënte verbranding en een aangename warmte. In deze gids bekijken we wat hoogwaardig haardhout definieert, waarom het belangrijk is en enkele handige tips voor het kopen en gebruiken ervan.

Wat maakt haardhout kopen hoogwaardig?

Het selecteren van kwalitatief hoogwaardig haardhout is van groot belang voor een optimale brandervaring. Eerst en vooral moet het hout goed gedroogd zijn. Nat hout kan leiden tot inefficiënte verbranding, overtollige rook en een opbouw van creosoot in je rookkanaal, wat de veiligheid in gevaar kan brengen. Gedroogd haardhout heeft een lager vochtgehalte en brandt schoner en efficiënter. De houtsoort is ook van invloed op de kwaliteit. Hardhoutsoorten zoals eiken, beuken en esdoorn hebben een hogere dichtheid en leveren doorgaans meer warmte dan zachtere houtsoorten. Daarnaast brandt hardhout trager en geeft het een langdurige, constante warmte af.

Waarom is kwalitatief haardhout belangrijk?

De keuze voor kwalitatief hoogwaardig haardhout heeft niet alleen invloed op de warmteproductie, maar ook op het milieu en de veiligheid. Schoon verbrandend hout vermindert de uitstoot van schadelijke stoffen, wat gunstig is voor zowel de binnenluchtkwaliteit als het milieu. Bovendien minimaliseert het risico op creosootophoping in je rookkanaal, waardoor het brandgevaar wordt verminderd. Een ander voordeel van goed haardhout is dat het minder residu achterlaat, waardoor het reinigen van je haard of kachel eenvoudiger wordt. Door te investeren in kwalitatief hoogwaardig haardhout, kun je niet alleen genieten van een betere warmteafgifte, maar ook van een schonere en veiligere verbranding.

Tips voor het kopen van haardhout

 1. Droogtegraad: Kies voor haardhout met een vochtgehalte van ongeveer 20% of lager voor een optimale verbranding.

 2. Houtsoort: Hardhouten zoals eiken, beuken en esdoorn zijn uitstekende keuzes vanwege hun hoge dichtheid en langzame brandtijd.

 3. Opslag: Bewaar je haardhout op een droge plaats, bij voorkeur afgedekt, om vochtabsorptie te minimaliseren.

 4. Lengte: Zorg ervoor dat het haardhout past bij de lengte van je haard of kachel om een efficiënte verbranding te garanderen.

 5. Koop lokaal: Het ondersteunen van lokale haardhoutleveranciers kan niet alleen duurzaam zijn, maar ook zorgen voor verser hout.

Conclusie

Door aandacht te besteden aan deze tips en te investeren in kwalitatief hoogwaardig haardhout, kun je optimaal genieten van de warmte, gezelligheid en veiligheid die een goed onderhouden open haard of houtkachel biedt. Maak van je haard een middelpunt van comfort en ontspanning tijdens de koude wintermaanden.

Veelgestelde vragen over Haardhout

Go to products Go to products